Mobiele website laten maken: dit is nodig voor een responsieve website

Inleiding

In een wereld waar de smartphone onze trouwste metgezel is geworden, is het geen verrassing dat een mobiele website geen luxe meer is, maar een noodzaak. Of je nu een klein bedrijf runt, een freelancer bent, of de eigenaar van een multinational; de kans is groot dat een aanzienlijk deel van je doelgroep via een mobiel apparaat met je in contact komt. Maar wat is precies nodig voor een responsieve website? En waarom zou je investeren in een mobiele website laten maken? In deze blogpost duiken we in de wereld van mobiele webontwikkeling, van het belang van een responsieve website tot hoe je de juiste ontwikkelaar kiest.

Waarom een mobiele website laten maken?

De vraag “Waarom een mobiele website laten maken?” kan met een aantal sleutelwoorden beantwoord worden: toegankelijkheid, gebruikerservaring, en SEO.

 • Statistieken en trends laten zien dat meer dan de helft van het wereldwijde webverkeer nu afkomstig is van mobiele apparaten. Dit cijfer is alleen maar groeiende, wat benadrukt hoe belangrijk het is om een mobielvriendelijke website te hebben.

 • Gebruikerservaring verbeteren: Een mobiele website is ontworpen om naadloos te werken op kleinere schermen, wat resulteert in een betere gebruikerservaring. Websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel, kunnen frustrerend zijn om te gebruiken, wat vaak leidt tot een hoger bouncepercentage.

 • SEO-voordelen: Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan websites die mobielvriendelijk zijn bij het rangschikken van zoekresultaten. Een mobiele website kan dus bijdragen aan een betere online zichtbaarheid.

Toegankelijkheid vergroten: 

Toegankelijkheid is niet alleen een kwestie van ethiek maar ook van bereik. Door ervoor te zorgen dat je website mobiel toegankelijk is, open je de deur voor een breder publiek dat anders misschien niet in staat zou zijn om je content te consumeren of je producten en diensten te gebruiken.

Essentiële kenmerken van een responsieve website

Een responsieve website past zich naadloos aan verschillende schermformaten en -resoluties aan. Maar wat maakt een website echt responsief? Hier zijn enkele cruciale kenmerken:

 • Flexibele lay-outs: De basis van elke responsieve website. Flexibele lay-outs gebruiken relatieve lengte-eenheden (zoals percentages in plaats van vaste pixels) om zich aan te passen aan het scherm van de gebruiker.

 • Afbeeldingen die zich aanpassen: Net als lay-outs moeten afbeeldingen zich kunnen aanpassen aan verschillende schermformaten zonder de pagina te vertragen of de lay-out te verstoren.

 • Media queries: Deze CSS-techniek stelt ontwerpers in staat om verschillende stijlen toe te passen op basis van de schermgrootte, resolutie en andere eigenschappen van het apparaat van de bezoeker.

 • Leesbare tekst zonder zoom: Tekstgrootte en het afstand houden tussen elementen zijn essentieel voor de leesbaarheid op mobiele apparaten. Gebruikers zouden niet moeten hoeven inzoomen om tekst te kunnen lezen.

Het proces van een mobiele website laten bouwen

Het proces van een mobiele website laten bouwen is uitgebreider dan simpelweg het ontwerp aanpassen voor kleinere schermen. Het vereist een doordachte aanpak:

 • Planning en strategie: Voordat de ontwikkeling begint, is het cruciaal om je doelen, doelgroep en belangrijke functionaliteiten te definiëren.

 • Ontwerp en ontwikkeling: Hier wordt het visuele aspect van de website gecreëerd, rekening houdend met gebruikerservaring en interactieontwerp voor mobiele apparaten.

 • Testen en optimaliseren: Na het ontwikkelen van de website is het essentieel om deze te testen op verschillende apparaten en browsers om te zorgen voor een uniforme gebruikerservaring.

 • Lancering en onderhoud: Na de lancering van de website is het onderhoud net zo belangrijk. Dit omvat het updaten van content, het verbeteren van functionaliteiten en het waarborgen van de veiligheid.

WordPress website mobiel vriendelijk maken

Voor het aanpassen en optimaliseren van WordPress-websites voor mobiel gebruik, is Elementor een van de meest populaire en krachtige page builders die je kunt gebruiken. Elementor’s drag-and-drop interface maakt het eenvoudig om responsieve websites te ontwerpen zonder dat je code hoeft te schrijven. Hier zijn enkele aspecten van Elementor en enkele goede alternatieven:

Elementor

 • Responsief Ontwerp: Elementor stelt je in staat om je website te bekijken en aan te passen voor verschillende schermformaten, direct vanuit de editor. Je kunt specifieke aanpassingen maken voor mobiele apparaten, tablets en desktops.
 • Mobielvriendelijke Widgets: Met Elementor kun je gebruik maken van widgets die speciaal zijn ontworpen om mobielvriendelijk te zijn. Dit betekent dat gebruikers op alle apparaten een optimale ervaring hebben.
 • Aanpassingsmogelijkheden: De plugin biedt uitgebreide mogelijkheden voor het aanpassen van de layout, het formaat van kolommen, de afstand tussen widgets, en meer, specifiek voor mobiele weergaven.

Alternatieven voor Elementor

Hoewel Elementor zeer populair is, zijn er ook andere page builders die uitstekende mogelijkheden bieden voor het creëren van responsieve WordPress-websites. Hier zijn enkele alternatieven:

 • Beaver Builder: Een krachtige drag-and-drop page builder die zich richt op het eenvoudig maken van responsieve websites. Beaver Builder biedt een heldere interface en is net als Elementor zeer gebruiksvriendelijk. Het biedt ook een reeks vooraf ontworpen templates die je als uitgangspunt kunt gebruiken.

 • Divi: Divi van Elegant Themes is meer dan alleen een page builder; het is een compleet WordPress-thema met een ingebouwde builder. Divi biedt een visuele editor die je volledige controle geeft over je ontwerp, inclusief de mogelijkheid om aanpassingen te doen voor verschillende apparaattypes. Divi staat bekend om zijn flexibiliteit en de grote hoeveelheid contentelementen.

 • WPBakery Page Builder (voorheen Visual Composer): Dit is een van de oudste page builders op de markt, bekend om zijn brede compatibiliteit met andere thema’s en plugins. WPBakery biedt zowel een backend als een frontend editor, waardoor je gemakkelijk aanpassingen kunt doen met een live preview. Hoewel het misschien niet zo intuïtief is als Elementor of Divi, is het nog steeds een krachtige tool voor het bouwen van responsieve sites.

Elk van deze tools heeft zijn eigen unieke set functies en voordelen. Bij het kiezen van een page builder voor het mobielvriendelijk maken van je WordPress-website, is het belangrijk om te overwegen welke het beste aansluit bij je behoeften in termen van gebruiksgemak, functionaliteit en budget.

Veelgemaakte fouten bij het maken van mobiele websites

Bij het ontwikkelen van een mobiele website kunnen er gemakkelijk fouten insluipen. Hier zijn enkele veelvoorkomende valkuilen:

 • Te veel tekst: Mobiele schermen zijn klein, en een overvloed aan tekst kan overweldigend zijn. Het is belangrijk om de content beknopt en to the point te houden.

 • Onvoldoende snelheidsoptimalisatie: Mobiele gebruikers verwachten snelle laadtijden. Een trage website kan leiden tot verlies van bezoekers.

 • Niet-geoptimaliseerde afbeeldingen: Grote afbeeldingen kunnen de laadtijd van een website aanzienlijk vertragen. Zorg ervoor dat afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik.

 • Verwaarlozing van touch-elementen: Mobiele apparaten worden bediend met vingers, niet met muiscursors. Zorg ervoor dat interactieve elementen zoals knoppen groot genoeg zijn en gemakkelijk aan te raken.

Kostenoverzicht van het laten maken van een mobiele website

De kosten van het laten maken van een mobiele website kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • Factoren die de kosten beïnvloeden: Complexiteit van het ontwerp, aantal pagina’s, functionaliteiten en de ervaring van de ontwikkelaar zijn enkele van de factoren die de prijs beïnvloeden.
 • Budgetplanning en -beheer: Het is belangrijk om een duidelijk budget in gedachten te hebben en dit te communiceren met je ontwikkelaar of bureau.
 • Kosten versus waarde: Hoewel de initiële kosten misschien hoog lijken, is het belangrijk om de langetermijnwaarde van een mobiele website te overwegen. Een goed ontworpen mobiele website kan leiden tot een hogere klanttevredenheid, meer verkeer, en uiteindelijk, een verhoging van de conversieratio.
 • Besparen zonder kwaliteitsverlies: Er zijn manieren om de kosten te minimaliseren zonder in te boeten op de kwaliteit, zoals het kiezen voor een minimalistisch ontwerp of het gebruik maken van bestaande templates als basis voor je website.

Hoe kies je de juiste ontwikkelaar voor jouw mobiele website?

De keuze van de ontwikkelaar of het bureau dat je mobiele website gaat maken, is cruciaal. Hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken:

 • Portfolio en referenties: Vraag om voorbeelden van eerder werk en neem contact op met eerdere klanten om hun ervaringen te horen.

 • Communicatie en samenwerking: Een goede ontwikkelaar communiceert duidelijk en regelmatig, en staat open voor jouw input en feedback.

 • Kosten en contractvoorwaarden: Zorg ervoor dat je begrijpt wat je betaalt en wat je daarvoor krijgt. Let op verborgen kosten en zorg ervoor dat alle belangrijke afspraken in het contract staan.

Conclusie

Een mobiele website laten maken is meer dan een trend; het is een noodzakelijke stap om concurrerend te blijven in het digitale tijdperk. Door de juiste aandacht te besteden aan het ontwerp, de ontwikkeling en het onderhoud van je mobiele website, kun je niet alleen de gebruikerservaring verbeteren maar ook je online zichtbaarheid en bedrijfsresultaten aanzienlijk verhogen. Actie ondernemen is essentieel, en met de juiste planning en uitvoering kan jouw mobiele website een krachtig hulpmiddel worden in je digitale strategie.

Veelgestelde vragen

 • Wat kost het om een mobiele website te laten maken?
  De kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit, het ontwerp, en de functionaliteiten van de website. Het is belangrijk om een gedetailleerde offerte aan te vragen bij je ontwikkelaar of bureau.
 • Hoe lang duurt het om een mobiele website te laten bouwen?
  De tijdlijn hangt af van de omvang van het project. Eenvoudige websites kunnen binnen enkele weken klaar zijn, terwijl meer complexe projecten maanden kunnen duren.
 • Kan ik mijn bestaande website aanpassen voor mobiele apparaten, of moet ik een nieuwe bouwen
  Dit hangt af van de huidige staat van je website. In sommige gevallen kan het aanpassen van een bestaande site voldoende zijn, maar vaak is het bouwen van een nieuwe site vanaf de grond op de beste manier om een optimale mobiele ervaring te garanderen.
 • Is een mobiele website hetzelfde als een app?
  Nee, een mobiele website is toegankelijk via een browser op je mobiele apparaat, terwijl een app gedownload en geïnstalleerd moet worden. Beide hebben hun eigen voordelen, maar een mobiele website is essentieel voor brede toegankelijkheid en zoekmachineoptimalisatie.
 • Hoe weet ik of mijn huidige website mobielvriendelijk is?
  Je kunt gebruikmaken van tools zoals Google’s Mobile-Friendly Test om te zien hoe jouw website presteert op mobiele apparaten. Deze tools bieden ook suggesties voor verbetering.
 
Mobiele website laten maken - Veelgestelde Vragen (FAQ)

Mobiele website laten maken bij E-HC

Webdesign bij E-HC:

Groei online

Mobiele website laten maken, E-HC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons

© 2024 officiële website van E-HC. Alle rechten voorbehouden.

© 2024 officiële website van E-HC. Alle rechten voorbehouden.