Sneller en beter vindbaar met behulp van Google pagespeed insights

Google PageSpeed: Wat is het?

Google PageSpeed is een verzameling tools ontworpen door Google om website-eigenaren te helpen hun websitesnelheid te analyseren en te verbeteren. Dit instrument biedt inzicht in hoe een site presteert op verschillende platforms, zoals desktop en mobiel, en geeft aanbevelingen over hoe de snelheid kan worden verbeterd.

Definitie en doel

Het primaire doel van Google PageSpeed is om de laadtijden van webpagina’s te versnellen, wat cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Snellere websites houden gebruikers langer vast, verlagen het bouncepercentage en kunnen hoger ranken in Google’s zoekresultaten.

Hoe werkt Google PageSpeed?

Google PageSpeed analyseert de content van een webpagina, zoals HTML, CSS, en JavaScript-bestanden, en afbeeldingen. Vervolgens genereert het een score op basis van de snelheid en gebruikerservaring en biedt het suggesties om de prestaties te verbeteren. Deze score varieert van 0 tot 100, waarbij een hogere score duidt op betere prestaties.

Verschil met andere tools

Hoewel er verschillende tools bestaan om websiteprestaties te analyseren, onderscheidt Google PageSpeed zich door zijn integratie met Google’s eigen technologieën en zijn vermogen om gedetailleerde, op maat gemaakte aanbevelingen te bieden. Andere tools kunnen algemene inzichten bieden, maar missen vaak de diepgang en de specifieke suggesties die Google PageSpeed biedt.

Bovenaan in google komen: De Impact van Site Snelheid

De snelheid van je website is een belangrijke factor voor Google bij het bepalen van de ranking van je site. Een snelle website biedt een betere gebruikerservaring, wat leidt tot langere bezoeken en meer interactie. Deze twee factoren zijn essentieel; hierdoor zal je bovenaan in Google komen.

Google’s algoritme en site snelheid

Google heeft expliciet aangegeven dat snelheid een rankingfactor is voor zowel desktop- als mobiele zoekopdrachten. Dit betekent dat snellere websites een betere kans hebben om bovenaan in Google te komen.

Case studies: site snelheid en ranking correlatie

Diverse case studies hebben aangetoond dat verbeteringen in de laadsnelheid van een website kunnen leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten. Websites die hun PageSpeed-scores verbeteren, zien vaak een directe verbetering in hun SEO-prestaties.

Het belang van snelheid voor de gebruikerservaring

Een snelle website is essentieel voor een goede gebruikerservaring. Je verwacht dat webpagina’s snel laden; een vertraging van slechts een paar seconden kan ertoe leiden dat bezoekers je site verlaten, wat je bouncepercentage verhoogt en je SEO-prestaties schaadt.

Een Diepgaande Kijk op Google PageSpeed Insights

Google Pagespeed insights, E-HC

Google PageSpeed Insights (PSI) is een onmisbaar instrument voor elke webmaster die streeft naar optimale prestaties van zijn of haar website. Hier volgt een uitleg over hoe je deze tool effectief kunt gebruiken en wat de verschillende metrics betekenen voor je site.

Hoe Google PageSpeed Insights te gebruiken

Het gebruik van PSI is relatief eenvoudig, maar de impact ervan kan enorm zijn. Volg deze stappen om een analyse van je website te starten:

 1. Website aanmelden bij Google: Voordat je kunt beginnen, moet je website bekend zijn bij Google. Dit doe je door je site aan te melden bij Google Search Console.
 2. Analyse uitvoeren: Ga naar de Google PageSpeed Insights website en voer de URL van je website in. PSI zal dan je website analyseren op zowel mobiel als desktop.
 3. Resultaten interpreteren: Je ontvangt een score voor je site, samen met specifieke aanbevelingen om de prestaties te verbeteren. Het interpreteren van de resultaten en het implementeren van de aanbevelingen kan je website significant versnelle

Belangrijkste metrics en wat ze betekenen

Google PageSpeed Insights biedt verschillende metrics die inzicht geven in de prestaties van je website:

 • Largest Contentful Paint (LCP): Meet hoe lang het duurt voordat het grootste contentelement in de viewport is geladen. Een goede LCP-score ligt onder de 2,5 seconden.
 • First Input Delay (FID): Meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met je site tot het moment dat de browser op die interactie kan reageren. Een goede FID-score is minder dan 100 milliseconden.
 • Cumulative Layout Shift (CLS): Meet de stabiliteit van de content op je pagina terwijl deze laadt. Een goede CLS-score is minder dan 0,1.

Door deze metrics te verbeteren, kun je niet alleen je Google PageSpeed-score verhogen, maar ook de gebruikerservaring op je site aanzienlijk verbeteren.

Tips om jouw score te verbeteren

Verbetering van je Google PageSpeed-score is mogelijk door het volgen van enkele praktische tips:

 • Afbeeldingen optimaliseren: Gebruik moderne, gecomprimeerde afbeeldingsformaten zoals WebP voor snellere laadtijden.
 • Minimaliseer CSS en JavaScript: Verwijder ongebruikte code en minimaliseer de grootte van deze bestanden voor snellere parsing en uitvoering.
 • Implementeer Lazy Loading: Laad alleen de content die nodig is voor de initiële viewport en laad andere content pas wanneer deze nodig is.

De implementatie van deze aanpassingen kan technisch zijn, maar de voordelen voor je site zijn de moeite meer dan waard.

Praktische Tips om je Site Snelheid te Verhogen

Naast de specifieke aanbevelingen van Google PageSpeed Insights, zijn er algemene best practices die elke website-eigenaar kan volgen om de snelheid en prestaties te verbeteren:

 • Kies een snelle hostingprovider: De snelheid van je hostingprovider heeft een directe invloed op je laadtijden.
 • Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN kan de laadtijden voor gebruikers wereldwijd verbeteren door content vanaf locaties dicht bij de gebruiker te serveren.
 • Optimaliseer de database: Regelmatige optimalisatie van je database kan de snelheid van siteverzoeken verbeteren.

Door aandacht te besteden aan zowel de specifieke aanbevelingen van Google PageSpeed Insights als deze algemene tips, kun je een significante verbetering in de snelheid van je website realiseren. Dit zal niet alleen je positie in zoekmachines verbeteren, maar ook zorgen voor een betere gebruikerservaring voor je bezoekers.

WordPress websitesnelheid verbeteren

Het verbeteren van de snelheid van je WordPress website kan een aanzienlijke impact hebben op de gebruikservaring en SEO. Hier volgt een reeks praktische en concrete tips, inclusief enkele handige plugins, om je website te versnellen:

 1. Kies een Goede Hostingprovider: De snelheid van je website begint bij de keuze van een hostingprovider. Kies voor een provider die specifiek geoptimaliseerd is voor WordPress, zoals SiteGround, Kinsta, of WP Engine.

 2. Gebruik een Caching Plugin: Caching kan je website aanzienlijk versnellen door statische HTML-versies van je pagina’s op te slaan. Dit vermindert de laadtijd aanzienlijk. Enkele populaire caching plugins zijn:

  • W3 Total Cache: Biedt een breed scala aan caching-methoden en opties voor prestatieverbetering.
  • WP Rocket: Een gebruiksvriendelijke cachingplugin die automatisch tal van optimaliseringstechnieken toepast.
 3. Optimaliseer Afbeeldingen: Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd van je site vertragen. Gebruik plugins zoals:

  • Smush: Verkleint en optimaliseert automatisch afbeeldingen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.
  • ShortPixel Image Optimizer: Vermindert de bestandsgrootte van afbeeldingen en biedt ook een optie voor lazy loading.
 4. Minimaliseer en Combineer Bestanden: Minimaliseer CSS, JavaScript en HTML bestanden. Dit kan handmatig of met plugins zoals:

  • Autoptimize: Kan scripts en stijlen optimaliseren, evenals HTML-code.
  • WP Super Minify: Comprimeert JavaScript, CSS en HTML bestanden met een eenvoudige installatie.
 5. Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN slaat kopieën van je website op in verschillende datacenters over de hele wereld. Dit zorgt ervoor dat bezoekers inhoud sneller kunnen laden. Voorbeelden zijn:

  • Cloudflare: Biedt naast CDN ook beveiligingsfuncties.
  • KeyCDN: Een gemakkelijk te gebruiken CDN met competitieve prijzen.
 6. Beperk het Gebruik van Plugins: Te veel plugins kunnen je website vertragen. Beoordeel regelmatig je geïnstalleerde plugins en verwijder degenen die je niet gebruikt of die duplicaatfunctionaliteiten bieden.

 7. Optimaliseer je Database: Na verloop van tijd kan je WordPress-database opzwellen door opgeslagen revisies, spamreacties, en andere tijdelijke data. Gebruik plugins zoals:

  • WP-Optimize: Ruimt je database automatisch op, comprimeert afbeeldingen en cacheert je site.
  • WP Sweep: Verwijdert overbodige postrevisies, commentaren, en metadata.
 8. Gebruik Lazy Loading voor Afbeeldingen en Video’s: Lazy loading zorgt ervoor dat afbeeldingen en video’s pas worden geladen wanneer ze bijna in beeld komen. Dit kan direct met WP Rocket of met specifieke plugins zoals:

  • a3 Lazy Load: Een erg flexibele plugin voor lazy loading.
 9. Update Regelmatig: Zorg ervoor dat WordPress, thema’s en plugins altijd up-to-date zijn. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om prestaties te verbeteren en beveiligingsproblemen op te lossen.

 10. Kies een Lichtgewicht Thema: Sommige WordPress-thema’s zijn zwaarder dan andere. Een lichtgewicht thema, zoals Astra of GeneratePress, kan de laadtijd aanzienlijk verkorten.

Door deze tips en hulpmiddelen te implementeren, kun je de laadtijden van je WordPress-website aanzienlijk verminderen en de algehele prestaties verbeteren. Vergeet niet dat de snelheid van je website een doorlopend project is; regelmatige controle en aanpassingen zijn essentieel voor het behouden van optimale prestaties.

Veelgemaakte Fouten en Hoe Deze te Vermijden

Bij het optimaliseren van website snelheid zijn er enkele veelvoorkomende valkuilen die gemakkelijk te vermijden zijn, mits je weet waar je op moet letten.

Te veel plugins gebruiken

Een veelvoorkomend probleem bij veel websites, vooral die gebouwd zijn met contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress, is de overmatige installatie van plugins. Hoewel plugins functionaliteit kunnen toevoegen, kunnen te veel plugins de snelheid van je website nadelig beïnvloeden.

 • Oplossing: Evalueer kritisch welke plugins daadwerkelijk noodzakelijk zijn en verwijder of vervang de rest door lichtere alternatieven.

Niet reageren op Google PageSpeed Insights suggesties

PSI biedt specifieke aanbevelingen om de snelheid van je site te verbeteren. Het negeren van deze suggesties is een gemiste kans voor optimalisatie.

 • Oplossing: Neem de tijd om de aanbevelingen door te voeren. Sommige verbeteringen kunnen technisch zijn, maar veel daarvan kunnen worden geïmplementeerd met minimale inspanning of technische kennis.

Verwaarlozing van mobiele optimalisatie

Met een steeds groeiend aantal gebruikers dat mobiel internet gebruikt, is het essentieel dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Een website die niet mobielvriendelijk is, kan leiden tot een lagere ranking in zoekmachines en een slechte gebruikerservaring.

 • Oplossing: Zorg ervoor dat je website responsive is en test de mobiele prestaties regelmatig met Google PageSpeed Insights.

Overmatig gebruik van grote bestanden en media

Grote afbeeldingen, video’s en andere media kunnen de laadtijd van je website aanzienlijk verhogen. Dit is een veelvoorkomend probleem dat gemakkelijk te vermijden is.

 • Oplossing: Optimaliseer media door bestandsgroottes te verkleinen, moderne formaten te gebruiken en waar mogelijk lazy loading toe te passen.

Conclusie

Het optimaliseren van je website snelheid is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces. Door regelmatig je site te evalueren met tools zoals PSI en de aanbevelingen op te volgen, kun je zorgen voor een snelle, gebruiksvriendelijke website die goed scoort in zoekmachines. Vermijd de veelgemaakte fouten en blijf op de hoogte van toekomstige trends om je website optimaal te laten presteren.

Het belang van een snelle, efficiënte website kan niet genoeg benadrukt worden. Niet alleen voor de positie binnen zoekmachineresultaten, maar vooral ook voor de ervaring van je bezoekers. Een tevreden bezoeker is immers de beste bezoeker, en vaak ook een terugkerende bezoeker. Laten we nu overgaan naar enkele veelgestelde vragen die je kunnen helpen bij het verder optimaliseren van je website.

Maximaliseer Uw Site Snelheid met Google PageSpeed: Veelgestelde Vragen

Website laten maken?

Webdesign bij E-HC:

Groei online

Google Pagespeed insights, E-HC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons

© 2024 officiële website van E-HC. Alle rechten voorbehouden.

© 2024 officiële website van E-HC. Alle rechten voorbehouden.