Webshop laten maken met iDEAL: Stapsgewijze handleiding

Het belang van iDEAL voor jouw webshop

iDEAL is niet meer weg te denken uit de Nederlandse online betaalwereld. Deze betaalmethode, die in 2005 werd geïntroduceerd, heeft zich snel ontwikkeld tot de meest gebruikte betaalwijze voor online aankopen in Nederland. De integratie van iDEAL in jouw webshop is dan ook een essentiële stap om de klanttevredenheid te verhogen en omzetkansen te maximaliseren. Hieronder verkennen we waarom iDEAL zo belangrijk is voor jouw webshop.

iDEAL als marktleider in Nederland

iDEAL geniet een ongekende populariteit onder Nederlandse consumenten. Dit komt mede door het hoge niveau van vertrouwen dat gebruikers hebben in deze betaalmethode. iDEAL maakt directe online overboekingen mogelijk vanaf de bankrekening van de koper naar de bankrekening van de verkoper, wat zorgt voor een veilige en snelle transactie. Deze directheid en de bekendheid met het systeem maken het een voorkeursoptie voor zowel consumenten als bedrijven.

Populariteit en gebruikersvertrouwen

Een recent onderzoek toont aan dat meer dan 60% van de Nederlandse online shoppers iDEAL verkiest boven andere betaalmethodes. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de veiligheid, snelheid en het gemak van de betaalmethode. iDEAL wordt ondersteund door de grote Nederlandse banken, wat bijdraagt aan het vertrouwen en de acceptatie onder gebruikers.

Vergelijking met andere betaalmethodes

Wanneer we iDEAL vergelijken met andere betaalmethodes zoals creditcards of PayPal, valt op dat iDEAL geen extra kosten rekent aan de koper. Bovendien is het risico op chargebacks vrijwel nihil, omdat de betaling direct wordt overgemaakt. Deze aspecten maken iDEAL aantrekkelijk voor zowel consumenten als ondernemers.

Voordelen van iDEAL-integratie

De integratie van iDEAL in je webshop biedt verschillende voordelen die bijdragen aan het succes van je online onderneming.

Verhoogde conversieratio

Door iDEAL aan te bieden als betaaloptie, verlaag je de drempel voor klanten om een aankoop te voltooien. Dit resulteert vaak in een hogere conversieratio. Klanten die hun voorkeursbetaalmethode zien, zijn eerder geneigd de koop te voltooien.

Verbeterde klanttevredenheid

Het aanbieden van een vertrouwde en gemakkelijke betaaloptie zoals iDEAL verhoogt de klanttevredenheid. Tevreden klanten keren vaker terug en zijn geneigd positieve recensies achter te laten, wat weer nieuwe klanten kan aantrekken.

De impact op klantgedrag

Het aanbieden van iDEAL kan ook het online koopgedrag van klanten beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat wanneer klanten hun voorkeursbetaalmethode zien, ze meer geneigd zijn om impulsieve aankopen te doen, wat de gemiddelde orderwaarde kan verhogen.

Case studies en statistieken

Diverse case studies laten zien dat webshops die iDEAL introduceerden een significante groei zagen in zowel het aantal transacties als in de totale omzet. Dit benadrukt het belang van het aanbieden van iDEAL als betaaloptie in de hedendaagse competitieve e-commerce markt.

Veiligheidsaspecten

iDEAL staat bekend om zijn hoge veiligheidsstandaarden. Transacties worden uitgevoerd binnen de vertrouwde online bankomgeving van de klant, waar alle veiligheidsmaatregelen van de bank van toepassing zijn. Dit minimaliseert het risico op fraude en ongeautoriseerde betalingen, wat zowel voor de consument als voor de verkoper een groot voordeel biedt.

Beveiligingsmaatregelen van iDEAL

iDEAL maakt gebruik van de beveiligingsprotocollen van de banken zelf, wat betekent dat de beveiliging zo sterk is als de internetbankieren omgeving van de klant. Dit omvat twee-factor authenticatie, waarbij de gebruiker niet alleen een wachtwoord moet invoeren, maar ook een tweede vorm van verificatie moet gebruiken, zoals een mobiele app of een token. Deze extra laag van beveiliging maakt iDEAL een van de veiligste betaalmethoden beschikbaar.

Wat dit betekent voor jouw webshop

Voor webshopeigenaren betekent de integratie van iDEAL niet alleen toegang tot een brede markt van potentiële klanten die deze betaalmethode vertrouwen, maar ook een vermindering van het risico op fraude en chargebacks. Bovendien, door de krachtige beveiligingsmaatregelen van iDEAL, kun je jouw klanten een veilige betaalomgeving bieden, wat essentieel is voor het opbouwen en behouden van vertrouwen in jouw online winkel.

De keuze voor iDEAL is niet alleen een keuze voor een populaire en vertrouwde betaalmethode, maar ook voor een veilige en efficiënte transactieafhandeling. Dit maakt het een onmisbare optie voor elke webshop die zich richt op de Nederlandse markt.

Laten we de integratie van iDEAL via Mollie in je webshop, met een focus op platforms zoals WordPress en Shopify, nauwkeurig doornemen. Daarnaast bekijken we enkele alternatieven voor Mollie en wat belangrijk is om over deze alternatieven te weten.

Het integratieproces met Mollie

Het kiezen van Mollie als je Payment Service Provider (PSP) om iDEAL betalingen te accepteren in je webshop is een populaire keuze, mede door de eenvoud van integratie, competitieve tarieven, en uitstekende ondersteuning. Hier is hoe je Mollie integreert in je webshop:

Account aanmaken bij Mollie

Begin met het aanmaken van een account op Mollie.com. Het aanmeldproces is vrij eenvoudig; je dient basisbedrijfsinformatie te verstrekken en eventueel documentatie aan te leveren die je bedrijfsidentiteit bevestigt. Na goedkeuring kun je direct aan de slag met het instellen van betalingen.

Testen van de integratie

Mollie biedt een testmodus waarmee je het betaalproces kunt testen zonder echte transacties uit te voeren. Dit is cruciaal om te zorgen dat alles werkt zoals het hoort voordat je live gaat. Controleer of de betalingen correct worden doorgeleid en verwerkt in zowel je webshop als je Mollie-dashboard.

Installatie Voor WordPress gebruikers:

Als je webshop draait op WordPress, in combinatie met WooCommerce, kun je eenvoudig de Mollie WooCommerce plugin installeren en activeren. Deze plugin is gratis beschikbaar via de WordPress plugin directory. Na activatie voeg je iDEAL toe als betaalmethode in de WooCommerce instellingen en configureer je deze met de API-sleutel die je van Mollie krijgt.

Stap 1: Installeer de Mollie WooCommerce Plugin

 1. Log in op het dashboard van je WordPress website.
 2. Ga naar “Plugins” en kies voor “Nieuwe plugin”.
 3. Zoek naar “Mollie Payments for WooCommerce” met de zoekfunctie.
 4. Klik op “Nu installeren” bij de plugin en wacht tot de installatie voltooid is.
 5. Na installatie klik je op “Activeren” om de plugin te activeren.

Stap 2: Configureer Mollie in WooCommerce

 1. Verkrijg je Mollie API-sleutel door in te loggen op je Mollie account. Ga naar “Developers” > “API-sleutels” en kopieer je “Live API-sleutel”.
 2. Ga terug naar het dashboard van je WordPress website.
 3. Navigeer naar “WooCommerce” > “Instellingen” > “Betalen”.
 4. Zoek naar “Mollie” in de lijst met betaalmethodes en klik hierop.
 5. Plak je “Live API-sleutel” in het daarvoor bestemde veld.
 6. Sla je wijzigingen op.

Stap 3: Activeer iDEAL als Betaalmethode

 1. Binnen de Mollie instellingen in WooCommerce, scroll naar beneden tot je “iDEAL” ziet staan onder de beschikbare betaalmethodes.
 2. Klik op “Beheren” naast iDEAL.
 3. Zorg ervoor dat de optie “Inschakelen” is aangevinkt.
 4. Sla opnieuw je wijzigingen op.

Je hebt nu met succes Mollie en iDEAL geïnstalleerd en geconfigureerd voor je WordPress webshop met WooCommerce.

Installatie Voor Shopify gebruikers:

Shopify biedt ook een naadloze integratie met Mollie. Ga in je Shopify-dashboard naar de betalingsproviders sectie, selecteer Mollie en voer je Mollie API-sleutel in. Shopify regelt de rest, waardoor iDEAL automatisch beschikbaar wordt als betaaloptie voor je klanten.

Stap 1: Voeg Mollie toe als Betaalprovider

 1. Log in op je Shopify beheerder.
 2. Ga naar “Instellingen” > “Betalingsproviders”.
 3. Klik op “Betalingsprovider kiezen” onder het gedeelte van geaccepteerde betalingsmethoden.
 4. Zoek naar Mollie in de lijst en selecteer deze.

Stap 2: Configureer Mollie in Shopify

 1. Je wordt nu omgeleid naar de Mollie website om in te loggen op je Mollie account. Als je nog geen Mollie account hebt, moet je deze eerst aanmaken.
 2. Na het inloggen bij Mollie, word je gevraagd toestemming te geven aan Shopify om verbinding te maken met je Mollie account.
 3. Volg de instructies op het scherm om de verbinding tussen Shopify en Mollie te voltooien.

Stap 3: Activeer iDEAL als Betaalmethode

 1. Na het succesvol verbinden van Mollie met Shopify, keer je terug naar de Shopify beheerder.
 2. Ga naar “Instellingen” > “Betalingsproviders”.
 3. Scroll naar het gedeelte “Mollie” en klik op “Beheren”.
 4. Hier kun je specifieke betaalmethoden zoals iDEAL inschakelen.
 5. Sla je wijzigingen op.

Met deze stappen heb je Mollie en iDEAL succesvol geïnstalleerd en geconfigureerd voor je Shopify webshop.

Alternatieven voor Mollie

Hoewel Mollie een uitstekende keuze is voor veel webshops, zijn er ook andere PSP’s die iDEAL-betalingen ondersteunen. Alternatieven zoals Adyen, Stripe, en PayPal bieden eveneens integratieopties voor iDEAL, elk met hun eigen voorwaarden en tarieven.

Adyen biedt bijvoorbeeld een brede ondersteuning voor diverse betaalmethoden inclusief iDEAL, en is vooral geschikt voor grotere internationale bedrijven vanwege zijn uitgebreide betaalecosysteem.

Stripe heeft een eenvoudige, per transactie gebaseerde prijsstelling en biedt ontwikkelaars uitgebreide API’s om een op maat gemaakte betaalervaring te creëren. Net als Mollie heeft Stripe plugins beschikbaar voor populaire e-commerce platformen.

PayPal is een andere populaire optie die iDEAL ondersteunt via hun PayPal Checkout dienst. Hoewel PayPal bekend staat om zijn iets hogere tarieven, biedt het een vertrouwde betaalervaring voor klanten en brede internationale acceptatie.

Wat je moet weten over alternatieven

Bij het overwegen van alternatieven voor Mollie is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de ondersteuning van verschillende betaalmethoden, de beschikbaarheid van technische ondersteuning, en de gebruiksvriendelijkheid van zowel de frontend (voor je klanten) als de backend (voor jou als verkoper). Elk van deze PSP’s biedt verschillende integratieopties, waaronder API’s en plugins voor populaire e-commerce platformen, waardoor je de keuze hebt die het beste past bij jouw specifieke behoeften en technische vaardigheden.

Uitdagingen en oplossingen

De integratie van iDEAL in je webshop kan diverse uitdagingen met zich meebrengen. Hieronder bespreken we veelvoorkomende problemen en hoe je deze kunt aanpakken.

Veelvoorkomende problemen

Technische problemen en bugs

Bij de integratie van iDEAL kunnen technische problemen of bugs opduiken. Dit kan variëren van kleine glitches tot significante onderbrekingen in het betalingsproces.

Oplossingen:

 • Zorg voor regelmatige updates en onderhoud van je e-commerce platform en de iDEAL-plugin of -module.
 • Werk nauw samen met je PSP en maak gebruik van hun technische ondersteuning om problemen snel te identificeren en op te lossen.
Klantenservice-uitdagingen

Klanten kunnen vragen of problemen hebben met het betalen via iDEAL, wat kan leiden tot frustratie of afgebroken transacties.

Oplossingen:

 • Bied duidelijke instructies en FAQ’s op je website over het gebruik van iDEAL.
 • Zorg voor een responsieve klantenservice die getraind is om vragen over iDEAL betalingen te beantwoorden.
Beveiligingsrisico’s

Zoals bij elke online transactie, bestaat het risico op fraude en oplichting.

Oplossingen:

 • Werk samen met je PSP om de nieuwste beveiligingsmaatregelen te implementeren.
 • Informeer je klanten over veilig online winkelen en hoe ze kunnen controleren of een betaling via iDEAL veilig is.

Voorkomen van fraude en oplichting

Fraudepreventie is essentieel voor elke webshop.

Oplossingen:

 • Gebruik fraudepreventietools en -diensten die door veel PSP’s worden aangeboden.
 • Houd transactiepatronen in de gaten en let op ongebruikelijke activiteiten die duiden op mogelijke fraude.
Beveiligingsupdates en -praktijken

Het regelmatig bijwerken van je systeem en het volgen van beste praktijken in beveiliging zijn cruciaal.

Oplossingen:

 • Zorg ervoor dat je webshop en alle gerelateerde systemen altijd up-to-date zijn.
 • Volg PCI DSS-normen om te zorgen voor de veiligheid van de betalingsgegevens van je klanten.

Internationale betalingen

Het accepteren van internationale klanten

Het uitbreiden van je bereik tot internationale klanten kan complex zijn vanwege verschillende betaalvoorkeuren en valuta.

Oplossingen:

 • Overweeg het toevoegen van andere populaire internationale betaalmethoden naast iDEAL.
 • Werk samen met PSP’s die ondersteuning bieden voor meerdere valuta en internationale betalingen.
Wisselkoersen en kosten

Internationale transacties kunnen gepaard gaan met wisselkoersrisico’s en extra kosten.

Oplossingen:

 • Communiceer duidelijk over eventuele extra kosten of wisselkoerseffecten op internationale betalingen.
 • Kies een PSP die competitieve wisselkoersen en lage transactiekosten biedt.

Conclusie

Het integreren van iDEAL in je webshop is een strategische zet die kan leiden tot verhoogde conversies, verbeterde klanttevredenheid, en een versterking van de veiligheid van online betalingen. Door de populariteit en het vertrouwen dat Nederlandse consumenten hebben in iDEAL, biedt het een competitief voordeel dat moeilijk te negeren is voor online ondernemers die succesvol willen zijn op de Nederlandse markt. Met de juiste voorbereiding en door samen te werken met een betrouwbare Payment Service Provider, kan de integratie van iDEAL een soepel en lonend proces zijn.

Als je overweegt iDEAL te integreren in jouw webshop, onthoud dan dat het succes niet alleen afhangt van de technische implementatie, maar ook van hoe je deze optie presenteert aan je klanten en hoe je de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van het betaalproces waarborgt. Door te focussen op deze aspecten, kun je niet alleen profiteren van de voordelen die iDEAL te bieden heeft, maar ook een betrouwbare en klantvriendelijke online winkelervaring creëren.

Veelgestelde vragen

 1. Wat is het verschil tussen iDEAL en creditcardbetalingen?

  • iDEAL is een directe bankoverschrijving, terwijl creditcardbetalingen vaak worden verwerkt via creditcardmaatschappijen met mogelijk extra kosten en een hoger risico op chargebacks.
 2. Kan ik iDEAL gebruiken zonder een Nederlandse bankrekening?

  • Om iDEAL betalingen te ontvangen, moet je samenwerken met een Payment Service Provider die iDEAL ondersteunt. Klanten hebben een Nederlandse bankrekening nodig om via iDEAL te kunnen betalen.
 3. Hoeveel kost het om iDEAL in mijn webshop te integreren?

  • De kosten variëren afhankelijk van je PSP. Vaak betaal je een starttarief, een vast bedrag per transactie en/of een percentage van het transactiebedrag. Bij Mollie kost een iDEAL transactie momenteel €0,29.
 4. Wat moet ik doen als er een probleem is met een iDEAL-betaling?

  • Neem contact op met je Payment Service Provider, bijvoorbeeld Mollie. Zij kunnen je helpen met problemen of vragen over iDEAL-transacties.
 5. Zijn er beperkingen aan het bedrag dat via iDEAL kan worden overgemaakt?

  • Ja, deze beperkingen variëren per bank en PSP. Het is belangrijk om dit vooraf te controleren bij je PSP en de banken.
FAQ over iDEAL Integratie in Webshops

Webshop laten maken met iDEAL bij E-HC

Webdesign bij E-HC:

Groei online

Webshop laten maken met iDEAL, E-HC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons

© 2024 officiële website van E-HC. Alle rechten voorbehouden.

© 2024 officiële website van E-HC. Alle rechten voorbehouden.